Razmnožavanje

Pošto je aronija žbunasta biljna vrsta ona se moze razmnožavati na više načina. Zelenim i zrelim reznicama u vreme pune vegetacije, zatim korenovim reznicama i korenovim izdancima. Moze i položenicama i deobom zbuna. Metod mikropropagacije se primenjuje u savremenim laboratorijama koje imaju sve moguće uslove primenjivanja, razmnožava se i od  nedovoljno razvijenih lisnih pupoljaka ali taj princip je izuzetno komplikovan za sve početnike pa i za one koji nikada nisu razmnožavali pojedine biljne vrste .

tkQ01_bc8c8f281965317

aronijaReznice aronije sorte Nero na oziljavanju

aronija u leji.jpg

aronijaJednogod. rasad aronije.jpg

Po nekim shvatanjima aronija kao žbunasta biljna vrsta tretira se i kao korovska . To znaci da se veoma lako razmnožava i teško suši. Ovde ćemo opisati nekoliko načina veoma uspešnog razmnožavanja ove biljne vrste .

Razmnožavanje korenovim reznicama :

U jesen po opadanju lista izvadi se najbolje razvijena sadnica , otprilike 10-ak i vise godina starosti. Koren se odvoji od žbuna i ispere vodom.  Zatim se koren iseče na delove od nekih 10-ak cm i ostavi nekoliko minuta da se prosuši od pranja vodom. Krajevi istih korenovih reznica se zamažu najobičnijim voskom i odlože na stranu. U predhodno pripremljenu posudu ili kofu sipati najobičniju zemlju ili pesak, pospite reznice po pesku u koritu pa sipajte pesak . Tako sloj peska pa sloj korenovih reznica . Na kraju zalijte ali ne da bude mokro nego vlažno. Odozgo prekrijte nekom tkaninom da nebi rasla trava tokom zime, to tako stoji do proleca . To je na neki način stratifikacija korenovih reznica .

Tokom zime iz onih malih korenovih reznica krenuće adventivni pupoljci koji ce u narednoj sezoni prerasti u lastare nove biljke . U proleće izvaditi sve korenčiće i slično sadnji luka  posaditi u leje u bašti i dvorištu. Gledajte da zemlja bude bez korova i da bude dovoljno rastresita i kvalitetna . U jesen na bilo koji način imaćete izuzetno lepe školovane sadnice aronije ne manje od 50 cm.

Drugi način je razmnožavanje zrelim reznicama u avgustu i septembru:

Krajem avgusta odseći vrhove ovogodišnjih letorasta po mogučnosti terminalne a može i bočne strane  i sa njih odstraniti sve listove osim dva vrsna koje kupirate tj. skratite na pola . U predhodno pripremljenu posudu sa pola peska pola treseta od četinara reznice zabadati do polovine dužine. Posuda treba da bude na mestu koje je zaklonjeno od direknog sunca i gde nema mogućnost da kiša dopre do reznica. Zalivanje mora biti pod kontrolom a ne bilo kada. Reznice pre zabadanja u treset treba pripremiti. Donji deo reznice ili cela reznica se drži nekoliko sati u vodi u kojoj je predhodno odstajala kora i lišće bilo koje vrbe . Na ovaj način, sprečena je infekcija na donjem delu reznice , obezbedjeni svi moguci uslovi ožiljavanja sto dovodi do uspešnog ožiljavanja i daljeg rasta .

Treći i najlakši nacin je izdancima iz korena:

U jesen po opadanju listova vade se svi jednogodišnji letorasti i sade u posebno za to namenjene leje ili brazde gde se ostavljaju do proleća. U proleće se te novoposađene sadnice seku do zemlje kako bi se ubrzao razvoj i rast korena. Kasnije će tokom leta is tih odsečenih sadnica tj. korena niknuti i do jeseni izrasti izuzetno zdrava i dobra sadnica koju u jesen izvaditi i posaditi na stalno mesto. Taj princip se naziva – školovanje .

Aronija se moze razmnožavati i kalemljenjem na skoro sve sorbuse , maluse i puruse i to kalemljenjem na sve moguće načine . Svi načini podjednako daju dobre rezultate pa ih u ovom izlaganju ne spominjem. Aronija se može razmnožavati  i od spavajućih ne razvijenih pupoljaka , ali za početnike je gubljenje vremena. Ovom načinu treba obezbediti neke od uslova koje ne može svako da priušti. To su: veliko strpljenje , ljubav i ogromno poznavanje biljaka žbunastog tipa. Da napomenem da je od izuzetne važnosti, poznavanje svih sorbusa po botanici. Aronija se može razmnožavati i od semena ali taj način se primenjuje samo u laboratorijama gde se ispituju pojedine biljne vrste i sorte i njihov znacaj kao i uticaj na okolinu tj. stanište. Uzajamnom hibridizacijom ili preko posrednika dobijaju se druge sorte koje su po nekim shvatanjima u nekim krajevima veoma značajne .

Na samom kraju istakao bih još i ovo :

Sorbus melanocarpa – crna oskoruša je korovska biljna vrsta i razmnožava se na sve načine istovetnim i drugim korovskim biljkama žbunastog tipa . Za dobar uspeh i kvalitet sadnica potrebno je malo pažnje , ljubavi i ne veliko ulaganje. Uspeh je zagarantovan ako se pridržavate ovih pravila .

 https://www.facebook.com/notes/aronija-sadnice/aronija-razmno%C5%BEavanje/126673117482579

Vremenska prognoza

Lokacija

The map could not load.
This is normally caused by a conflict with another plugin or a JavaScript error that is preventing our plugin's Javascript from executing. Please try disable all plugins one by one and see if this problem persists. If it persists, please contact nick@wpgmaps.com for support.

Kontakt

Forum Cvecara
sVET bILJAKA ARONIJA